Aloitussivu / Palvelut / Kotikunta- ja väestötiedot / Henkilötunnus

Henkilötunnus

Mikä on henkilötunnus?
Mihin henkilötunnusta tarvitaan?
Miten henkilötunnus annetaan?

Mikä on henkilötunnus?

Henkilötunnus on tunnistamiskeino, joka yksilöi meidät vielä tarkemmin kuin nimi. Täysin samannimisiä ihmisiä löytyy kyllä, mutta ei löydy kahta henkilöä joilla olisi sama henkilötunnus.

Henkilön saama tunnus säilyy muuttumattomana koko hänen elämänsä. Henkilö voidaan yksilöidä nimenmuutoksista riippumatta kaikkialla missä tunnusta tarvitaan. Henkilötunnus otettiin Suomessa käyttöön 1960-luvulla.

Sivun alkuun

Mihin henkilötunnusta tarvitaan?

Henkilötunnusta tarvitaan esimerkiksi eläkkeiden ja muiden kansalaisille tarjottavien etuuksien hakemisessa. Pankissa asioidessa tunnus on välttämätön, esimerkiksi tiliä avattaessa. Myös palkkoja ja palkkioita maksettaessa sitä tarvitaan, jotta rahat menisivät oikeille henkilöille.

Henkilötunnuksen huolellinen käyttö vähentää rekistereiden virhemahdollisuuksia ja näin osaltaan lisää yksilön tietosuojaa. Tunnusta ei kuitenkaan tarvita aina. Usein asioiden hoito sujuu pelkällä nimellä.

Sivun alkuun

Miten henkilötunnus annetaan?

Henkilötunnus annetaan kun lapsen syntymä tai ulkomaalaisen Suomeen muutto rekisteröidään väestötietojärjestelmään.

Sama henkilö voi saada vain yhden henkilötunnuksen.

Henkilötunnuksen saa Suomessa tai ulkomailla syntynyt Suomen kansalainen syntymätodistuksen perusteella ja ulkomaalainen, jonka oleskelu Suomessa on pysyvää tai kestää vähintään vuoden.

Henkilötunnus voidaan antaa myös maassamme tilapäisesti oleskelevalle henkilölle sekä eräissä tapauksissa ulkomailla asuville perheenjäsenille.

Henkilötunnuksen määräytyminen

Syntymäaika

 Yksilönumero Tarkistusmerkki
131052  308

 T

Maija Mäkinotkelman henkilötunnus on 131052-308T, josta syntymäaika, kertoo päivän, kuukauden ja vuoden, jolloin Maija on syntynyt. Syntymäpäivän jäljessä oleva merkki kertoo syntymävuosisadan. Maijalla se on yhdysmerkki(-), sillä hän on syntynyt 1900-luvulla. Henkilöllä joka on syntynyt 1800-luvulla se on plusmerkki(+)ja 2000-luvulla syntyneiden merkki on A. Yksilönumerolla, Maijalla 308, erotetaan toisistaan henkilöt, joilla on sama syntymäaika. Yksilönumero on miehillä pariton ja naisilla parillinen. Tarkistusmerkki on numero tai kirjain, Maijalla se on T. Se saadaan jakamalla syntymäajan ja yksilönumeron muodostama yhdeksännumeroinen luku 31:llä, jolloin tarkistusmerkki määräytyy jakojäännöksen mukaan seuraavasti:

Tarkistusmerkki

0 0 11 B 21 N
1 1 12 C 22 P
2 2 13 D 23 R
3 3 14 E 24 S
4 4 15 F 25 T
5 5 16 H 26 U
6 6 17 J 27 V
7 7 18 K 28 W
8 8 19 L 29 X
9 9 20 M 30 Y
10 A        

Sivun alkuun