Aloitussivu / Palvelut / Väestötietojärjestelmän todistukset / Otteet ja todistukset väestötietojärjestelmästä

Otteet ja todistukset väestötietojärjestelmästä

Voit tilata Todistukset väestötietojärjestelmästä -palvelun kautta elossaolotodistuksen ja asuinpaikkatodistuksen kotimaista käyttöä varten.

Elossaolotodistus sisältää seuraavat tiedot: etunimet, sukunimi, kotikunta, vakinainen osoite, muuttopäivä sekä tieto siitä, onko henkilö elossa tai elossa oloa ei voida vahvistaa. Voit valita todistukseen näytettäväksi myös entiset nimet, henkilötunnuksen tai syntymäajan. Tätä todistusta tarvitset tyypillisesti perunkirjoitusta varten todistamaan, että olet ollut elossa perittävän kuolinhetkellä.

Asuinpaikkatodistusta tarvitset silloin, kun sinun täytyy todistaa nykyinen asuinpaikkasi. Todistus sisältää henkilöstä seuraavat väestötietojärjestelmään tallennetut tiedot: vakituinen osoite ja tilapäinen osoite, jos se on kirjattu järjestelmään. Todistukseen voidaan laittaa myös entiset osoitteet sekä henkilötunnus tai syntymäaika ja siviilisääty.

Maistraatin kautta voit tilata myös muun sisältöisiä otteita kuten otteen henkilö- ja perhesuhdetiedoilla tai syntymätodistuksen ulkomaiseen käyttöön.

Ote henkilö- ja perhesuhdetiedoilla sisältää seuraavat tiedot: sukunimi, etunimet, henkilötunnus, (ja/tai syntymäaika), mahdollinen kuolinpäivä, syntymäkotikunta, syntymävaltio, kansalaisuus, rekisteriviranomainen, kotikunta ja mahdollinen edunvalvonta ja edunvalvojan nimi, edunvalvontavaltuutus.

Voit pyytää otteelle käyttötarkoituksen mukaan myös seuraavia tietoja: siviilisääty, avioliitto/rekisteröity parisuhde, edelliset avioliitot, edelliset rekisteröidyt parisuhteet, lapset, huollettavat lapset, vanhemmat, huoltajat, entiset nimet/entiset nimet yli 15 v/entiset sukunimet, entiset rekisteriviranomaiset, entiset kotikunnat, isyyden vahvistaminen, adoptiolapsisuhde, voimassa olevat osoitteet, puolison voimassa oleva osoite, lapsen voimassa olevan osoite, uskontokunta, henkilötunnus ja/tai syntymäaika, sukupuoli, äidinkieli ja kansalaisuuden saamispäivä.

Syntymätodistus ulkomaiseen käyttöön sisältää seuraavat tiedot henkilöstä ja hänen vanhemmistaan: sukunimi, etunimet, syntymäaika, sukupuoli, syntymäkotikunta, syntymävaltio, kansalaisuus ja entiset sukunimet (yli 15 v). Voit pyytää todistukseen käyttötarkoituksen mukaan myös seuraavia tietoja: henkilötunnus, vanhempien henkilötunnus ja kotikunta.

Toimi näin

Voit tilata elossaolotodistuksen ja asuinpaikkatodistuksen itsepalveluna Todistukset Väestötietojärjestelmästä -palvelusta. Palvelun käyttöön tarvitaan verkkopankkitunnukset. Todistus tilataan, maksetaan ja vastaanotetaan sähköisesti. Jos asut vakituisesti ulkomailla, et voi tilata todistuksia itsepalveluna vaan sinun tulee ottaa yhteyttä maistraattiin.

Kaikkia otteita ja todistuksia voi tilata mistä tahansa maistraatista suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä. Uudenmaan maistraatista voit tilata otteita henkilö- ja perhesuhdetiedoilla myös espanjan-, italian-, ranskan- ja saksankielisenä.

Voit tilata todistuksen joko sähköisesti, sähköpostitse, puhelimitse tai lomakkeella, joka toimitetaan maistraattiin.

Kaikki sähköiset ja tulostettavat lomakkeet löytyvät sivustomme Lomakkeet- osiosta

Kenelle ja millä ehdoin

Täysi-ikäinen henkilö voi tilata minkä tahansa tarjolla olevan todistuksen. Todistukset Väestötietojärjestelmästä -palvelua käyttävän tulee olla 15 vuotta täyttänyt.

Palvelut ovat maksullisia. Todistus on hinnaltaan edullisempi, jos käytät sähköistä Todistukset Väestötietojärjestelmästä -palvelua.

Väestötietojärjestelmästä tehtävästä tilauksesta kirjataan seurantatiedostoon luovutettujen tietojen kohde, käyttötarkoitus ja luovutusajankohta. Myös tietojen tilaajan tiedot, jotka saadaan tunnistautumisen yhteydessä, kirjataan tiedostoon.